Historiska Volgograd

Terrordåd i Volgograd

Volgograd har haft en mycket framgångsrik historia som handelscentrum och som en knutpunkt för transporter av alla produkter de stora industrierna genererade. Det är finns dock en mörkare sida bredvid den här ljusa framgångshistorian. Volgograd har drabbats av en hel del olika typer av terrorattentat. De flesta av dessa har dock hänt nu på senare tid då det har blivit allt mer oroligt i landet med många olika politiskt aktiva grupperingar.


Volgograd - Terrordåd år 2004

En av de allra mest omtalade terrordåden som har ägt rum i eller i närheten av Volgograd är den ryska flygplansbombningarna som ägde rum under 2004. Det var två stycken ryska inrikesplan som attackerades den 24 augusti cirka klocka 23:00 lokal tid. De båda planen hade startat sin flygning från flygplatsen Domodedovo i Moskva.

Det första planet som kraschade under den här terroristattacken var Volga-AviaExpress flight nummer 1353. Flygplanet var av typen TU-134 och hade varit aktivt i tjänst sedan det byggdes under 1977. Planet lämnade Moskva klockan 22:30 för att påbörja sin rutt ner mot Volgograd. Men så långt hann planet aldrig ta sig. Man tappade kontakten med planet fullständigt redan efter 25 minuter i luften vid 22:55 precis när det befann sig över Tula-provinsen som ligger cirka 18 mil sydöst om Moskva. Vrakdelarna av planet hittade man inte förrän flera timmar senare och de få vittnen som man lyckades finna påstod att de hade sett en helt enorm explosion bara minuter innan planet störtade ner mot marken. Alla 34 passagerare och 9 besättningsmän miste sina liv den här augustikvällen.

Dessvärre slutar inte tragedin här utan bara några minuter senare försvann ett helt annat plan från flygledarnas radar. Det var flight 1047 som flögs av Siberia Airlines som också det hade lämnad Moskva tidigare under kvällen. Planet var av samma typ fast en något större modell och hade varit aktivt i tjänst sedan 1982. Rutten som planet skulle följa gick från Moskva till Sotji och eftersom att två nästan identiska plan försvann nästan samtidigt så dröjde det inte länge förrän man började spekulera i att det faktiskt var ett planerat terrorattentat.

En annan anledning till att man verkligen tror att det hela var ett genomtänkt attentat är för att man från en icke namngiven källa på den ryska nyhetsbyrån Interfax har hört att planet skulle ha skickat ut en varning om att det blivit kapat när det flög över Rostov-provinsen omkring klockan 23:00. Bara några minuter efter att varningen skickats ut så försvann planet från radarn och därefter hittas det nere på marken. På det här planet var det totalt 38 passagerare och 8 besättningsmän ombord och ingen av dessa lyckades tyvärr överleva kraschen. De sista vrakdelarna som fanns kvar av planet hittades morgonen därpå, 9 kilometer från byn Glubokoye.Kort efter att man faktiskt förstått att det var ett terrorattentat det hela handlade om så gav president Vladimir Putin order om att FSB, som står för Federal Security Service, skulle köra igång en ordentlig utredning för att kunna ta reda på vilken eller vilka grupper som låg bakom dådet. Den 28 augusti hittade man de allra första bevisen på att de båda krascherna inte var någon olyckshändelse. Man hittade nämligen spår av ett mycket explosivt ämne som kallas för RDX bland vrakdelarna av de båda planen. Nu fanns det längre inget tvivel om vad som egentligen hade skett. Kort efter att man gått ut i media om att man nu hade hittat sprängmedel bland de båda planens vrakdelar så gick en liten extremistgrupp som kallar sig för "Islambouli Brigades" ut och tog på sig ansvaret för de förödande attackerna.

Om dessa påståenden var sanna är fortfarande oklart då man aldrig hittade några speciella bevis för att de faktiskt skulle ha varit inblandade. Den lilla extremistgruppen påstod också att de skulle ha haft fem av sina medlemmar med på varje plan för att kunna genomföra attackerna vilket experterna tycker är lite konstigt eftersom att det tycks vara helt onödigt med så pass många inblandade för att kunna genomföra det.

Det man dock lyckades att hitta när man drog igång de senare undersökningarna var att de två bomberna hade utlösts av två kvinnliga självmordsbombare vid namn Satsita och Amanta. Amantas bror hade försvunnit tre år innan attacken och hela hennes familj trodde att brodern hade blivit bortförd av ryska militärstyrkor. En annan kommendant vid namn Shamil Basayev påstod också att det var han som hade planerat attacken i ett öppet brev som publicerades på en extremistsida den 17 september. Han skriver också i samma brev att de två bombningarna kostade honom cirka 4000 dollar och att den lilla extremistgruppen inte alls hade haft något att göra med attentatet.

Flygplansbombningarna var startskottet för en rad förödande attentat som alla utfördes med hjälp av sprängmedel. Redan i februari var det dags för en ny bombning då en självmordsbombare sprängde sig själv i Moskvas tunnelbana och tog med sig 41 personer in i döden. Innan dess hade dessutom en mindre bombning genomförts på Moskvas tunnelbanestation som resulterade i tio dödsoffer. Efter dessa mycket tragiska händelser så genomfördes faktiskt ännu ett attentat. Den så kallade Beslan-massakern ägde rum den 1 september 2004 och resulterade i mer än 335 dödsoffer varav många av dessa också var barn. Attentaten gjordes av en liten grupp beväpnade Islamistiska terrorister som först tog hela skolan som gisslan.

Det dröjde tre hela dagar innan ryska säkerhetsstyrkor lyckades ta sig in i skolan och avsluta gisslandramat. Dessvärre gick det inte alls så bra som de först hade tänkt sig och situationen krävde både sprängmedel och tunga vapen. Händelsen gav enorma efterverkningar i både politiska och säkerhetsanknutna frågor. En stor del av diskussionen handlade om hur man skulle fördela makten i regeringen och hur man skulle arbeta för att kunna förhindra att något så hemskt skulle inträffa igen. Man har också kraftigt ifrågasatt hur räddningsaktionen gick till och hur många militärer som fanns på plats. Man har också haft vissa tveksamheter på hur förberedda militärerna var och om några av gärningsmännen hade lyckats att komma undan. Skolmassakern satte punkt för ett extremt tungt och tragiskt år för både Volgograd och hela Ryssland med flera stycken attentat efter varandra.

Volgograd - Terrordåd år 2013

De mycket tragiska flygbombningar var dock inte de enda terrordåden som har drabbat Volgograd under åren. Den 21 oktober 2013 steg en självmordsbombare på en buss i Volgograd-distriktet i den södra delen av landet. Personen i fråga var en kvinnlig gärningsman vid namn Naida Asiyalova som hade cirka 500 gram högexplosivt TNT i ett bälte som var fastspänt runt midjan. På bussen fanns, förutom Nadia själv, ytterligare 50 andra personer. Som tur var lyckades de flesta klara sig undan döden med bara brännskador som men. Dessvärre var det också 7 av de personerna på bussen som mötte sin död den dagen.

Nadia var en 30-årig flyting från den ryska delrepubliken Dagestan. Hon var också gift med en man vid namn Dimitry Sokolov som var en aktiv militär från Makhachkala som är Dagestanregionens huvudstad. Attacken som Nadia planerade och sedan också utförde skulle från första början ha ägt rum i Moskva. Varför hon istället valde att genomföra sitt attentat i Volgograd är idag fortfarande oklart. Efter attacken bestämde regeringen i Volgograd-distriktet att man skulle ha tre stycken sorgedagar för att hedra de som omkom i attacken. Många invånare valde också att donera blod för att kunna hjälpa de skadade att återhämta sig ordentligt.

Den 16 November, då man hade kartlagt Nadia och hela hennes plan som hon hade skapat för terrordådet, bröt sig ryska säkerhetsstyrkor in hos Nadias man som vid det här laget hade gått med i en kontroversiell och rebellisk grupp. Under operationens gång avled 5 av medlemmarna i gruppen varav en av de var Nadias man. Dimitry som han tidigare hette hade dessutom också konverterat till Islam och bytt namn till Abdul Jabbar. De personer som Nadia obönhörligt tog livet ifrån den dagen var Viktoria Koneva (20 år), Maksim Letkov (16 år), Kirill Litvinenko (18 år), Yelena Mikhailova (29 år), Maria Popadinets (18 år), Yulia Prikhodchenko (22 år) och Tatyana Vereshchagina (59 år).

Volgograd tycks ha varit en väldigt olycksdrabbad stad då terrordåden inte slutar här. I December samma år utförs två olika terrordåd till, med bara en dag mellan de två. Det som har varit gemensamt med dessa tre dåd är att det alltid har varit de publika transportmedlen som varit måltavla. Den 29 December genomfördes ännu ett bombattentat men den här gången var det tågstationen Volgograd-1 som drabbades. Det här attentatet krävde 18 liv och skadade minst 44 personer. Av de 44 skadade var det dessutom 38 som behövde akut läkarvård på sjukhus. Attacken genomfördes omkring 12:45 lokal tid och själva bomben utlöstes precis innan de stora metalldetektorerna som finns vid tågstationens entré. Man har uppskattat att ungefär 10 kilo sprängmedel användes och att det var av typen TNT. Man lyckades dessutom att hitta övervakningsfilm från två olika kameror som kunde visa vem det var som låg bakom det hela.

Till en början var man helt säkra på att gärningsmannen var en kvinnlig självmordsbombare; en kvinna som är känd under namnet Shahidka som står för "Svarta Änkan". Lite längre fram i utredningen ändrade man sig till att det nu var en annan kvinnlig gärningsman vid namn Oksana Aslanova. Detta är än idag oklart eftersom att man inte helt säkert har kunnat urskilja gärningsmannens identitet. Vissa ryska nyhetsbyråer påstår dessutom att man enligt säkra källor vet att gärningsmannen istället var en man. Det har man inte heller lyckats bekräfta. Vissa källor har berättat att mannen hette Pavlov i efternamn men mycket mer än så fick man inte veta den dagen. Dagen därpå hittade man dock helt ny fakta som pekade på de tips man hade fått under dagen innan. Man hittade bevis som pekade på att gärningsmannen var en man född i ryssland som hade bott i staden Volzhsk i Mari El-distriktet hela sitt liv.

Mannen hette Pavel Pechenkin vilket var väldigt nära det namntips man tidigare hade fått. Pavel hade under de senare åren valt att konvertera till islam och därmed också bytt namn till Ar-Rusi. Hans pappa hette Nikolai och hade precis som Pavel bott i Ryssland hela sitt liv. Hans mamma hette Fanaziya och hade varit muslim i hela sitt liv. Hans föräldrar blev extremt förvånade när anklagelserna mot Pavel gjorde offentliga eftersom att de under Pavlos uppväxt hade avrått honom från alla typer av våld och dåliga handlingar. Kort efter att de fått informationen om att deras son kanske låg bakom ett stort terrorattentat begav de sig till Dagestan för att försöka hitta honom. Den 7 Januari skrev flera stora ryska tidningar att Pavel blivit friad från samtliga anklagelser gällande hans inblandning i de olika bombningarna.

Mitt i all förvirring blev det faktiskt ännu värre då vissa av de stora tidningarna hade missförstått det hela och istället hade skrivit att han hade funnits skyldig till alla de anklagelser han utsatts för. De experter som varit med under utredningen tror istället att gärningsmannen heter Doku Umarov som är en islamistisk militär som har uppmanat till flera olika självmordsbombningar och som dessutom har en historia av att själv stödja arbetet med att förbereda sådana. En jihadistisk grupp vid namn Vilayat Dagestan klev fram och tog på sig attacken den 19 januari. Gruppen är starkt sammaknuten med Doku Umarov vilket innebar att experterna faktiskt hade rätt.

På morgonen den 30 december exploderade ännu en buss klockan 08:30 lokal tid. Den här explosionen hände inträffade även den i Volgograd, i ett distrikt som heter Dzerzhinsky. Bussen som blev utsatt för det här attentatet hade numret 1233 och gick längs en rutt som heter 15A som fungerar som en länk mellan en av Volgograds förorter till stadens affärsdistrikt. Längs vägen passerade bussen också en av stadens större marknader. På en av de bilder man lyckats få fram av ett ögonvittne så ser det ut som att själva explosionen startade i den bakre delen av bussen. I den här bombningen miste 16 personer sina liv och 41 blev svårt skadade. Av dessa 41 personer var dessutom 27 så pass illa däran att de krävde akutvård på sjukhus. De kvarlevor man lyckades hitta av den manliga gärningsmannen samlades ihop från den uppbrunna bussen och skickades sedan på analys för att kunna skapa en genetisk profil. Gruppen Vilayat Dagestan som den 19 januari valde att ta på sig ansvaret för bombningarna den 29 december sade samtidigt att det var de som låg bakom det här attentatet också. Man har bland annat lyckats hitta en film där man kan se två ryska män vid namn Suleiman och Abdurakhman förebereda kraftiga sprängmedel som de sedan fäster på sina kroppar.

Sveriges ambassad i Moskva skriver på sin hemsida i december 2014:

"Terrorism
Ryssland har de senaste åren drabbats av flera terrordåd, huvudsakligen i Norra Kaukasus eller med koppling till detta område (se avrådan längst upp på sidan). Bl.a. har Moskva upprepade gånger utsatts för olika attentat och i slutet av 2013 drabbades Volgograd av tre terrordåd med tiotals dödsoffer.

Svenskar bedöms ej löpa någon förhöjd risk att drabbas, men tidigare attentat mot flygplatser, flygplan, tunnelbanan, tåg, bussar och större folksamlingar visar att vem som helst riskerar att falla offer."http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Moskva/Reseinformation/Reseinformation-Ryssland/
2014-12-12