Fotbolls-VM 2018

Fotbolls-VM i Ryssland 2018

2018 så står Ryssland som värd för det prestigefyllda VM'et i fotboll för herrar. Volgograd är en av städerna där matcherna skall spelas.

De andra städerna är: Jaroslavl, Jekaterinburg. Kaliningrad, Kazan, Krasnodar, Moskva (2 st arenor), Nizjnij Novgorod, Rostov-na-Donu, Sankt Petersburg, Samara, Saransk och Sotji (staden där Vinter-OS 2014 ägde rum).

Volgograd - Inför fotbolls VM 2018

Att det slutligen blev Ryssland som röstades fram av FIFA som värdland för fotbolls VM 2018 blev väldigt kontroversiellt av många olika anledningar. Internationell idrott ses som en vänskaplig kamp som kan hjälpa världens alla länder att komma varandra lite närmare med ett gemensamt intresse. Det är också av just den här anledningen som Ryssland blev ett starkt kritiserat val. Man har också diskuterat hur Sverige ska ta ställning till det hela då det har kommit fram åsikter om att Sverige borde lägga fram en protest mot beslutet. De starkaste argumenten som ligger bakom detta påstående är att det är väldigt motsägelsefullt att arrangera ett fredligt mästerskap i en av världens största idrottsgrenar i ett land som i detta nu ockuperar ett av våra egna grannländer.

Fotboll är idag faktiskt världens största publiksport och det märktes extra tydligt nu under VM i Brasilien. Nu går turen vidare till Ryssland som om cirka 4 år kommer att få vara värd för fotbolls VM. Det som för Sverige blir så kontroversiellt i det hela är att om Ukraina lyckas kvalificera sig så kan det leda till att Sverige kommer att behöva delta i det slutspel som kommer att äga rum i ett land som på senare tid ockuperat Krim och som dessutom aktivt bedriver krig genom olika ombud i landets östra delar.

Det är faktiskt inte bara Sverige som har invändningar mot det kontroversiella beslutet. Det har kommit åsikter från Clive Efford som är idrottsminister i det brittiska Labourpartiets skuggkabinett där han själv påstår att han tycker att alla EU-länder tillsammans skulle lägga fram en överklagan till FIFA och begära att de omvärderar sitt beslut om att ge Ryssland rätten till att vara värd för mästerskapen 2018. Man har framförallt sagt att det inte bara är en åsikt utan också ett absolut måste om den aktuella situationen i Ukraina kommer att förvärras ytterligare. Efter de senaste händelserna i landet som också innefattar den oerhört tragiska nerskjutningen av Malaysia Airlines MH17 så råder det inte längre någon som helst tvekan om att läget faktiskt är väldigt allvarligt. Självfallet kommer ju Ukraina att ha mycket starka åsikter om att Ryssland blev utvalt som värdland men det är faktiskt många fler länder som kommer att tycka ett det är ett väldigt dåligt beslut. Bland dessa länder finns bland annat Malaysia av förklarliga skäl men också Australien och Nederländerna.

Det spelar egentligen ingen roll vem det var som faktiskt höll fingret på avtryckaren och siktade mot det Malaysiska passagerarplanet. Det man ändå har fått reda på är att både raketen och den tillhörande avskjutningsrampen kom från Ryssland och som dessutom har fått föras över gränsen med ryska myndigheters klara vetskap och godkännande. Även om avsikten från början var att vapnet endast skulle användas mot Ukrainska plan så är det knappast en godkänd förklaring till det som har hänt. Det råder också en stor osäkerhet på vad som dessutom kan hända om en sådan här incident inträffar för att de inte vet vilka plan de faktiskt skjuter på.Efter att Sovjetunionen hade ockuperat Afghanistan i slutet av 1979 så beslutade USA tillsammans med hela 64 andra länder att man skulle bojkotta OS i Moskva 1980 helt och hållet. Bland alla dessa länder fanns till exempel Kanada, Västtyskland, Japan och Norge. Det är en sådan här reaktion som Clive Efforn vill se fast i en annorlunda form. Han förespråkar inte alls att några enskilda länder ska bestämma sig för att bojkotta mästerskapet alls utan han vill istället att länderna ska gå samman för att gemensamt begära en omprövning för att tilldela Ryssland VM vilket kan vara en mycket god idé med tanke på hur säkerhetsläget har utvecklat sig under de senaste månaderna.

Om man ser till hur FIFAs röstning såg ut när den var klar så hade Ryssland fått 9 röster, Spanien/Portugal 7 röster och Nederländerna/Belgien hade tillsammans fått 4 röster. Eftersom att det ändå inte skiljde så många röster mellan Ryssland och Spanien/Portugal så finns chansen att dessa kandidater faktiskt skulle ha mycket bättre förutsättningar för att kunna arrangera VM. Men för att något sådant skulle hinna hända så måste ett beslut om omprövning isåfall komma rätt snart.

För hela Ryssland så hade det självfallet varit en mycket stor förlust att inte längre få vara värd för VM då det är en chans att få visa lite mer av det egna landet. Det hade dessutom också varit en mycket stor förlust för Vladimir Putin på ett personligt plan eftersom att han också har valt att vara ordförande i den ryska tillsatta organisationskommittén. Någonting som också är värt att notera är att Putin valde att vänta med ockupationen av Krim tills dess att OS i Sotji hade passerat.

Detta innebär att Putin kanske ändå visste att han kunde bli av med rätten till att anordna ett sådant stort arrangemang om det fanns vissa militära tveksamheter i landets handlingar. När det senare var dags för de paralympiska vinterspelen så blev dock de ukrainska deltagarna tvungna att spela i arenor som ägdes av den ockupationsmakt som nu härjade i deras hemland. Detta är förstås en väldigt komplicerad och jobbig situation främst för de ukrainska deltagarna. Just därför är det också en av anledningarna till att man vill frånta Ryssland rätten att arrangera VM för Ukraina inte ska behöva känna att de måste tävla i ett land som har ockuperat deras eget.

Som tidigare nämnt så ska den internationella idrotten verka för att förbättra de deltagande ländernas förhållanden genom att ett fredligt mästerskap arrangeras. Åsikter och krav finns nu på att det Svenska Fotbollsförbundet tillsammans med Sveriges regering och andra länders regeringar och fotbollsförbund verka aktivt för att kunna förflytta mästerskapet till några andra av de aktuella länderna. Detta gäller framförallt om situationen i Ukraina inte har förbättrats tillräckligt mycket inom de kommande månaderna. Ett annat krav för att Ryssland ska få ha kvar sin rätt till att stå som värd för VM är att problematiken runt Krim ska ha lösts på bästa sätt och enligt de regler som finns i överensstämmelsen om internationell rätt.